Objet Trouvé

Gevonden voorwerpen. Van Duchamp leerden we dat een urinoir niet noodzakelijk iets is om in te plassen. Door een ding uit zijn context te lichten, kan het een nieuwe betekenis krijgen, of zijn betekenis verliezen en louter beeld worden.

Toen ik mijn Beijing foto’s aan een bevriend beeldhouwer toonde, vroeg hij of ik nooit de behoefte had om bepaalde objecten uit de foto’s na te maken en die te tonen in plaats van de foto’s. Dat is natuurlijk wat de beeldhouwer zou doen. Voor mij volstaat de simpele verplaatsing die plaatsgrijpt in de foto. Op de foto’s zien we de straten met hun ‘meubilair’ maar de straten zijn verplaatst naar een platte foto en alles staat voor altijd stil.

Sommige van die gevonden voorwerpen zijn bijzonder mooi in hun toevallige verschijning. Door niemand bedacht en toch een perfect beeld.

Zo vond ik een paar dagen terug een prachtig stuk karton. Toen ik het fotografisch en als readymade begon af te tasten, besefte ik plots dat dit stuk karton iemands bed was. 

Een omgekeerd fontein: eerst het beeld, dan plots betekenis.

Bert

Blog Image

Blog Image

Blog Image