Beelden

Pas in 1976 kwam er televisie in Zuid-Afrika . In de vroege jaren ’80 keken ze massaal – zoals overal – naar ‘Dallas’. Over ‘Southfork Ranch’, de slechte J.R. en de goede Bobby Ewing die kort daarvoor ook ‘Man van Atlantis’ was geweest.

In diezelfde periode verkocht Bobby videocassettes in de regio. Hij reed van Durban naar Cape Town en Jo’burg. Ook naar buurlanden zoals Zimbabwe, Botswana of Mozambique. Met een koffer vol zwarte cassettes van grote productiehuizen uit L.A. ging hij van dorp tot dorp om het nieuwe wonder van de VHS onder de bevolking te slijten.

Ondertussen is de T.V.-industrie big business in Kaapstad. Het immer mooie weer, de prachtige landschappen, de mix van culturen én de bijzonder lage lonen maken het meer dan lonend om hier een filmpje te draaien. Momenteel worden er volop studio’s gebouwd vlak naast Khayelitsha, het grootste township van Kaapstad. Reality meets fiction.

Beelden. 

Beelden kalmeren, sussen, hypnotiseren wereldwijde levens. Spiegels van troost. Op mijn hotelkamer-T.V. soaps over zwarte mannen met relatieproblemen.

Ook tijdens het zappen een kalende blanke die mocht verkondigen dat de revolutionairen een perfect operatieve samenleving hadden geërfd maar dat die ‘wilden’ wellicht niet weten hoe ze die moeten in stand houden. Dit soort blanken zet tijdelijk een stapje opzij, wacht rustig af tot de zwarten bewijzen dat ze het toch niet kunnen. Koloniale step-aside. 

Beelden.

Het ‘Fire & Ice’-hotel heeft gevoel voor humor. Zoals overal in de wereld mag hier niet zomaar gerookt worden. Tabakverslaafden zijn gedoemd groepjes te vormen voor de gevels van kantoren of dampen gezellig in rookkamers. In dit hotel is dat de ‘Coughin-room’, een kamer met witte lijkkisten om op te zitten en tegen het plafond een foto vanuit de put van waar je vrienden je een laatste groet brengen. Ook een grafzerk: ‘1907-2006 – Here lies John Cage. He smoked 40 a day, but died of old age’. 

Dit hotel is ‘overdesigned’ (en veel te duur). 
Als je hier naar het toilet gaat heb je verschillende thema-opties. Eén ervan is het wansmakelijke township-toilet, een uit golfplaten opgetrokken gemak, prettig basic. Schijt aan de samenleving.

Beelden. Wat valt er nog toe te voegen aan een wereld vol beelden? Waarom zelfs een poging wagen?

Bert

Blog Image

Blog Image

Blog Image