Formalist

Altijd een delicaat punt: vorm. Een tijd geleden zei ik in een discussie dat vorm inhoud is, en omgekeerd dat inhoud altijd een vorm heeft. “Zegt de formalist!” zei mijn gesprekspartner even brutaal als gevat. Ik moest even slikken, ik dacht dat ik gewoon gelijk had, maar haar opmerking maakte duidelijk dat ik mij hier op subjectief ijs begaf. 

Een vies woord vind ik het, ‘formalist’. Het klinkt als een te nauwe blik die louter esthetisch kijkt en alles onderwerpt aan weegschaaltjes en compositieregels, voor het plezier – of het zogenaamde vraagstuk – van het beeld op zich dat elke referentie met enig idee of realiteit verloren heeft.

Was Piet Mondriaan dan een formalist? Mark Rothko of Donald Judd? Maakt Raoul De Keyser dan niets anders dan veredeld behangpapier?

Dat bedoel ik nu net: vorm en inhoud zijn niet te ontrafelen, ze ontstaan tegelijkertijd – de inhoud uit de vorm en de vorm uit de inhoud – en vormen een complex geheel. Behalve bij de formalist die zich verliest in de vorm en waarbij de vorm een doel op zich is geworden.

Bovendien: ook het verwerpen van vorm leidt tot (nieuwe) vorm. Vorm is er toch, zelfs gedachten hebben een vorm. 

Vorm is zoiets als techniek. Als je die termen isoleert, worden ze bijzonder dun. “Je moet eerst leren gaan vooraleer je kan lopen!” hoorde ik menig leraar betuttelen. Terwijl oprecht op je bek gaan zoveel mooier is. Ook dat is vorm en techniek. De techniek van het op je bek gaan.

In mijn foto’s hou ik ervan dat er zo weinig te zien is, dat het inhoudelijke haast genegeerd wordt en er bijna alleen vorm overblijft. Hoe fijner die vorm dan in mekaar zit, des te meer het schrijnende ontbreken van een stelling of een verhaal onderlijnd wordt. Fijne constructies van het niets, van toeval, even betekenisvol als -loos.

Hier in Kaapstad is iedereen bijzonder beleefd. “Good morning, sir, how are you today, sir?”, “Can I get you another cappuccino, sir?”. “See you later, sir”. En ik in elke “Thank you” proberen de honderden jaren van slavernij, onderdrukking en apartheid goed te maken.
De beleefdheidsvorm. Mooi toch? 

Bert

Blog Image

Blog Image

Blog Image